Wednesday, May 13, 2009

JAWATANKUASA PEMBINAAN SURAU AS-SYAKIRIN MAHU KEADILAN DISEMBER 2007

Sunday, December 23, 2007
Majlis Korban & Aqiqah anjuran Surau Al-Syakirin, Kajang Prima pada 22/12/2007
Assalamualaikum,Alhamdulliah, semalam kami berjaya menjalankan ibadah korban walaupun menghadapi gangguan daripada golongan yang cuba menghalang kami menunaikan tanggungjawab kami kepada agama Islam.Di sini kami berikan fakta - fakta yang berlaku untuk tindakan & renungan kepada pihak yang mempunyai kuasa supaya berbuat sesuatu sebelum "cempedak menjadi nangka".
1. Tahukah anda, hanya di Kajang Prima untuk melakukan ibadah korban perlu memohon permit walhal satu malaysia juga melakukan ibadah korban tetapi terlupa memohon permit polis.
Alhamdulliah, permit polis telah diluluskan oleh OCPD Hulu Langat. Kenapa Kajang Prima sungguh istimewa? Kajang Prima terletak di negara China atau India kah?
2. Tahukan anda, sungguhpun permit polis diperolehi tetapi tetap bermasalah. Beberapa panggilan telah dibuat ke Balai Polis Kajang oleh orang kafir untuk menghalang kami menjalankan ibadah korban, TAHNIAH kepada polis kerana tidak melayan perkara remeh temeh.
Bukan ini negara Islam dimana hak menjalankan kegiatan agama dijamin oleh perlembagaan?? Bukan kah gitu....
3. Tahukan anda, seorang kafir cuba memprovoke kami dengan memberi alasan penanaman sisa korban dikatakan mencemarkan alam (dah macam alasan yang digunakan oleh org kafir semasa menentang tanah perkuburan Kota Kemuning ajo). Sebaliknya orang kafir ini dgn bongkak, mengarahkan kami melakukan ibadah korban di sekolah. Sedangkan orang kafir tidak pernah bertimbang rasa dimana mereka biarkan anjing-anjing peliharan berak di tamam & kawasan lapang dimana kawasan ini dikongsi oleh semua masyarakat. Pokok - pokok digunakan untuk menambat anjing - anjing mereka sedang perkara ini dilarang dalam undang - undang pihak berkuasa tempatan, mereka tidak pernah kesah pun tentang isu ini kepada jiran - jiran islam & MPKj pun tak ambil tindakan.
Dah jadi "Aiman tak kesah" ajo. Apa org kafir ini ingat negara ini negara bapak dia kah....Bukan kah kita telah diajar supaya memastikan sisa - sisa daging korban & aqiqah harus diuruskan & ditanam dgn sempurna seperti sunah nabi kita, bodoh sangat kah penduduk Islam kajang Prima...Hanya Allah yang tau...
4. Tahukah anda, kami terpaksa mendirikan khemah di jalan kosong semata - mata untuk mendirikan solat dan mengadakan kenduri daging aqiqah. Beginilah realitinya kehidupan penduduk Kajang Prima yang tidak mempunyai surau sebagai pusat aktiviti keagamaan & kebajikan untuk masyarakat Islam. Inilah realiti keharmonian kaum yang wujud di sebuah taman yang bernama TAMAN KAJANG PRIMA.
Taman yang awalnya mempunyai tapak masjid kemudian diambil untuk pembinaan masjid, lepas itu mempunyai tapak surau kemudian ditarik balik hanya kerana bantahan orang kafir & akhirnya hilang semuanya dan merempat untuk menunaikan kegiatan ibadah.Ini lah cerita orang yang mempunyai tanah luas utk rumah ibadat akhirnya sekangkang kera pun tiada. Cuma kesah yang berbeza, yang haram pon dapat ganti 10 ribu kaki persegi. Itulah beza yang halal & yang haram. Terima kasih!!! Janji hanya tinggal janji...Adakah ini konsep "Islam Hadhari"???
Sekian, segala yang baik datangnya daripada Allah dan kelemahan itu datangnya daripada kami, wasallam.
Sumber : Tafadhal (Catatan diari kehidupan Leklook)
Surat daripada Jawatankuasa pembinaan surau di Kajang Prima, Selangor yang dihantar kepada pemimpin politik dan salinannya kepada kebanyakkan media. Sebelum ini, isu pembinaan surau di taman perumahan itu telah beberapa kali disiarkan di media

No comments: